Humor på arbeidslassen ledelse

Humor kan være så mangt. Vi kan ha forskjellig oppfatning av hva som er morsomt, og likeså om det passer seg med morsomheter i gitte anledninger. Det er som kjent en tid og et sted for alt.

I jobbsammenheng kan det lett bli en hektisk, formell og alvorlig tone oss imellom. Vi jobber tross alt med seriøse arbeidsoppgaver, og humor bør vi vel helst drive med på fritiden. Men hvilken innvirkning har denne holdningen på arbeidsmiljøet og driftsresultatene?

Selvfølgelig skal vi ta jobben vår på alvor, ha en anstendig omgangsform og tilstrebe gode etiske og moralske normer for praktisering av humor. Det er dog beviselig at humor kan være med å lette samarbeid og faktisk få oss til å yte bedre.

Ta utgangspunkt i deg selv

Hvor befriende er det ikke å kunne le litt sammen med andre? Det kan være med på å løse opp situasjonen og gi ny energi slik at vi kommer oss videre. For videre skal vi, og da kan vi like gjerne ha det morsomt på veien.

Det finnes mange varianter av humor. Vi har humor av den gode sorten og av den mindre gode sorten. Det beste er nok å praktisere den førstnevnte varianten på arbeidsplassen. Dårlig og ufin humor kan gjøre ubotelig skade, både for deg selv og ikke minste for dine medarbeidere. Respekter at ikke alle er like glad i ablegøyer til enhver tid og at ikke alle har samme toleransegrense for hva som er god og dårlig humor.

Les også: Folkeskikk og uskikk på arbeidsplassen

Det klokeste er nok å bruke seg selv og egne opplevelser som utgangspunkt for morsomhetene. Det er med andre ord ikke ok å være morsom på andres bekostning. Du skal være trygg på omgivelsene før du eventuelt beveger deg inn i det terrenget.

Helt konge for stemningen

Det blir ofte fremhevet at kong Harald V har en egen evne til å le av enkelte mer eller mindre morsomme hendelser og at han praktiserer selvironi. Dette har i mange sammenhenger ført til at mennesker i kongens nærvær har følt seg mer avslappet. Kan kongen le, ja så kan vel vi le med?

Videre hevdes det at hans kløktige selvironi har medført at andre har gjort seg noen viktige refleksjoner. Var ironien, som han tok ut på seg selv, egentlig myntet på noen andre? Konge eller ei, det å by litt på seg selv, se det komiske i det alvorlige og fleipe med sin egen utilstrekkelighet, kan være en fin måte å løfte stemningen. Tonen er satt, og det blir lettere å senke skuldrene. Vi er da tross alt bare mennesker og ikke minst medmennesker.

Les også: Hvordan skape god kommunikasjon på arbeidsplassen?

Omstilling – det eneste konstante

Mange virksomheter, for ikke å si de fleste, går gjennom endringer. Omstilling tar tid, og kostnadene kan bli veldig høye. Den dyktige foredragsholderen, Tom Åge Myhren i republikken Lucky Næroset, har jobbet mye for å innføre humor i ulike omstillingsprosesser.

Myhren har ved flere anledninger gitt følgende råd til ledere:

«Er dere redde for at kostnadene skal rase av gårde ved innfasing av nye omstillingstiltak? Innfør humor på arbeidsplassen! Det er gratis og kan iverksettes umiddelbart. Så kan dere prøve det ut i en periode, og dersom dere konkluderer med at det ikke virker – ja så kan dere beslutte å avvikle tiltaket. Avviklingskostnaden er null.»

Dette eksemplet kan høres litt flåsete ut, men det vil garantert sette i gang en del tankeprosesser som kan bidra i positiv retning. Avvikle humor liksom? Er det ikke mer motiverende å møte på jobb i en virksomhet hvor vi har det gøy sammen? Vi trenger ikke gjøre arbeidsplassen om til en stand-up scene, men hver og en kan være med på å frembringe flere smil og mer latter. Oppnår vi i tillegg bedre arbeidsmiljø som en bieffekt, ja så kommer gjerne resultatene.

Husk at godt humør er smittsomt. Dårlig arbeidsmiljø er vaksinen som motvirker denne smitten.

Vil du lære mer om hvordan du skaper godt arbeidsmiljø på jobben? - Last ned denne guiden: 

 

Last ned gratis: 15 regler for konstruktiv kommunikasjon på arbeidsplassen Last ned nå ›