Kan 2019 bli et år med mindre stress, press, krav og trøtthet?

«Mangt skal vi møte og mangt skal vi mestre! Dagen i dag - den skal bli vår beste dag!» En vakker tekst av Erik Bye som så treffende formidler mye av det livet handler om.

Det er mye vi skal mestre og det er mye vi skal møte, men dagen i dag kan likevel bli vår beste dag!

Godt nytt år til deg!

Hvordan er det for deg? Er det et godt nytt år? Våknet du 1. nyttårsdag og tenkte at dette skal bli min beste dag?
 
Kjente du energien strømme gjennom kroppen og følte du deg spent, nysgjerrig, åpen og takknemlig for muligheten til å oppleve en helt ny dag i et helt nytt år?

Eller gjorde du som mange andre? Våknet med hodet fylt av skravlende stemmer? Masende om alt som skulle og burde gjøres? Kritiserte du deg selv og andre for det som ikke var godt nok, og var trøtt og gretten etter en sein nyttårsfeiring? Følte du i det hele tatt at du var klar for å møte hverdagen igjen?

Tenk om det hadde vært slik at hver morgen våknet du og kjente på en helt ny start? En ny start på en ny dag med helt nye muligheter. Første dagen i resten av ditt liv. At du visste med deg selv at du hadde blanke ark og nye fargestifter som du kunne fargelegge dagen med? Akkurat i de fargene du ønsket deg? Hadde ikke det vært fantastisk? Hvordan hadde livet vært da?

Er det mulig, eller høres det skikkelig naivt og idiotisk ut?

I så tilfelle er jeg naiv. I mange år har nettopp dette vært mitt mål. Å komme dit at jeg våkner hver morgen og naturlig kjenner takknemlighet og glede for en ny dag. Et mål som til tider kjennes umulig å nå, men som jeg likevel ikke har gitt opp.

Ikke fordi jeg tror eller drømmer om at da ville livet være perfekt. At jeg skal sveve rundt på en rosa sky der alt er bare fryd og gammen. Men fordi jeg ønsker og drømmer om å være mest mulig tilstede i det som faktisk skjer her og nå. At jeg våger å møte det jeg møter, på godt og vondt, i stedet for å haste av sted, fra det ene til det andre, i håp om at en dag skal det være godt nok, og at jeg da kan trekke pusten og nyte livet.

Jeg er en person som elsker å ha planer og være i aktivitet. Det gir meg energi, glede og mening å ha prosjekter på gang og å være noe for andre. I mange år levde jeg med et høyt tempo og stort ansvar både på jobb og privat. Jeg trivdes, blomstret og følte meg heldig. Men jeg kom til et punkt der jeg stadig oftere stilte spørsmål om hvor jeg egentlig var på vei.

For jeg var på vei - fra sted til sted med fokus på alt jeg skulle og burde gjøre. Jeg oppdaget var at jeg var elendig på å stoppe opp og føle at noe var godt nok. Være fornøyd og virkelig kjenne meningen og gleden med det jeg gjorde. Det var helt greit, men var det greit nok? Og hvis jeg selv ikke følte at noe var godt nok, hva var det da jeg formidlet til mine omgivelser? Spesielt var det mine nærmeste som merket at batteriet var begynt å gå tomt når jeg endelig kom hjem fra jobb, og det første jeg kommenterte og ble skikkelig sur for var brødsmulene som fortsatt lå på skjærefjølen. Hvor var det jeg la listen?

Spørsmålene om hva som egentlig var mine verdier og ga meg mening, overskudd, glede og energi kom oftere og oftere. Jeg hadde mye i livet å være takknemlig og glad for, men likevel var den ektefølte gleden og meningen i ferd med å forsvinne.

Noe jeg aldri hadde trodd skulle skje, men likevel gjorde det. Forventninger og krav var i ferd med å ta overhånd og det var noe i meg selv jeg hadde mistet kontakten med.

Les også: Stressmestring: 5 tips til hva du kan gjøre

Noe må forandres – noe må gjøres

Hver eneste dag møter jeg mennesker som føler at overskuddet, gleden, inspirasjonen og motivasjonen har veket plass for krav, press, stress og forventninger. Det er mennesker som gir så mye, men allikevel føler at de ikke lengre er tilstede i eget liv slik de egentlig vil. De er i ferd med å miste seg selv, og mange vet ikke hvordan de skal finne tilbake. Noe må forandres. Jobben, partneren, huset, trene mer, trene mindre, spise mer, spise mindre. Noe må gjøres

Det er så uendelig mye vi kan oppleve, møte, lære og forstå, og det er i møte med det som skjer vi på godt og vondt virkelig kan vokse og utvikle oss som menneske og medmenneske.

Å få tilbake energien, meningen og gleden handler om tilstedeværelse og å akseptere at akkurat nå er livet slik det er. Gleden og meningen som kan føles så langt her i fra, er egentlig bare et øyeblikk unna. Et øyeblikk som igjen kan bli til flere. Så enkelt og så vanskelig.

Dette handler ikke om å gi slipp på ansvar og kontroll, men om å ta tilbake tilliten til livet og til deg selv. Til å ta imot og takke ja til det du ønsker mer av, og takke nei til det du ønsker mindre av. Klar tale og klar kommunikasjon. Så enkelt og likevel så vanskelig for de fleste av oss fordi vi har så mange forventninger og forestillinger om hvordan livet skal og bør være. Vi glemmer å ta oss tid og skape rom for å kjenne etter og forstå hva signalene vi får egentlig gjør med oss og hva de vil fortelle oss.

Glede og mening i hverdagen

Mennesket i Fokus holder kurs for å hjelpe deg til å finne tilbake til gleden og meningen i hverdagen. Vårt engasjement er hos deg som bistår andre for at du ikke skal gå tom for energi, men bli mer bevisst på hvordan du kan lade dine egne batterier. Du skal være trygg på at du har nok energi når du skal være noe for andre.

I kurset Sikkerhetsregel nr 1 lærer du en enkel, men dyptvirkende metode og modell som raskt og effektivt gir deg påfyll av ny energi, akkurat her og nå.

Er dette noe for deg så du kan få en ekstra god start i det nye året?

Les om kurset Sikkerhetsregel nr 1: Ta først på egen maske før du hjelper andre!